Bel ağrıları ve bel fıtığı tedavisinde kullanılan tıbbi ve tamamlayıcı bir çok tedavi yöntemleri bilinmektedir. Hastanın durumuna göre hangi tedavinin ne şekilde planlanıp uygulanacağında elbette doktorunun önerisiyle hastasıyla birlikte karar verilir. Bel ile ilgili problemlerin tedavisinde kullanılan yöntemler Cerrahi (Fıtık Ameliyatı) ve Cerrahi dışı (Ameliyatsız Tedavi) olarak iki ana grupda incelenebilir.

Bel fıtığı tanısı konulan hastaların büyük bir kısmında öncelikle ameliyat dışı (ameliyatsız) tedaviler seçilir.Bel fıtığı tedavisinde ilk önerilenler ; düzenli bir şekilde bel için egzersizlerin yapılması  ve bel bölgesindeki kasların güçlendirilmesidir. Hareketsiz bir yaşam tarzı,fazla kilolar ve güçsüz bel kasları, kayan diskin sinirlere yaptığı baskıyı ve ağrı riskini önemli oranda yükseltir. Bu kasları güçlendirmek ve bel bölgesine ağırlık bindiren göbek yağlarını eritmek gerekir.

I. BEL FITIĞI TEDAVİSİ İÇİN KULLANILAN CERRAHİ DIŞI (AMELİYATSIZ) YÖNTEMLER NELER?

Bel Fıtığı Tedavisi AmeliyatsızBel ağrısı ve belfıtığı tedavisinde kullanılan bir çok cerrahi dışı (ameliyatsız) tıbbi ve tamamlayıcı tedavi yöntemleri vardır,bu yöntemlerden bir kısmı ayrı ayrı veya kombine edilerek uygulanabilir.Elbette hangisinin uygulanacağını hastanın durumuna göre doktoru önerir.

 Bel ağrısı ve bel fıtığı tedavisinde bütünleyici bir yaklaşım büyük ölçüde başarı getirir. Bütünleyici yaklaşım nedir diye sorarsanız; muayene yöntemleri, tanı-teşhis yöntemleri; röntgen, MR ve EMG gibi teşhis yöntemleri,tıbbi olarak kanıtlanmış tedavi yöntemleri, tamamlayıcı tıbbi tedavi yöntemlerinin bilinmesi ve kombine edilerek uygulanabilmesidir.

İLAÇ TEDAVİSİ:

Bel fıtığı kaynaklı ağrı bazen gündelik yaşantıyı etkileyecek kadar şiddetlenebilir ve kişinin hareket kabiliyetini kısıtlayabilir. İlaç tedavisi bel fıtığında basit ağrı kesiciler ,kas gevşetici ilaçlar ve merhemler olabilir. Fıtığın  yol açtığı  inflamasyonu azaltarak ağrının şiddetini gidermeye yönelik de uygulanabilir,

Kas gevşetici ilaçların  konsantrasyon azaltan etkisi  olabilir; bu durumda dikkat gerektiren bir iş yaparken kullanılması önerilmez, ağrının bulunduğu bölgeye haricen doktorunun önerdiği merhem kullanılabilir.Elbette hangi tür ağrı kesici ve kas gevşetici ilaçlar kullanılacağına doktorunun hastanın genel özelliklerine ve durumuna göre karar vermesi gerekmektedir.

MİNİMAL İNVAZİF YÖNTEMLER :

(epidural steroid enjeksiyonu, faset eklem enjeksiyonu vb.)

Epidural enjeksiyonlar :

Omuriliğe yapılacak ilaçlar (Epidural enjeksiyonlar) da fıtığın yol açtığı yangıyı ve ağrıyı azaltmada kullanılan girişimsel bir tedavi yöntemidir.

FİZİK TEDAVİ :

Bel Ağrılarında Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon

Bel ağrılarında ağrının sebebine göre bir takim fizik tedavi yöntemleri uygulanabilir. Ancak bunlardan da önemlisi bel okuludur. Hastanin belini nasıl  kullanılacağının öğretilmesi, hastaya öğretilecek egzersizler, hastanın kendi kendine yetebilmesinin sağlanması son derece önemlidir.

Çesitli elektro terapi yöntemler kas spazmının azaltılmasını sağlar. Traksiyon kas spazmını azaltmanın yanısıra  sinir kökü üzerindeki basıncı da azaltır.Ultrason yine kas spazmını azaltmak için kullanılabilir. Akut ağrılarda tens kullanılabilir.Ağrı  kısa süreli istirahat ve ilaçlarla kontrol altına alındıktan sonra önerilen fizik tedavi yöntemlerinde bel kasların güçlendirilmesi hedeflenmektedir.  Bu şekilde fıtıklaşan diskin üzerine daha fazla yük binmesi engellenmiş olur.

KİNEZYOTERAPİ (Egzersiz Tedavisi)

KURU İĞNE TEDAVİSİKuru iğne tedavisi (ims) 

Kronik kas iskelet sistemi bozuklukları ve bu bozukluklara bağlı ağrıların tedavisinde İMS (intramuscular Stimulation) oldukça etkili bir yöntemdir.

Kuru İğne Tedavisi (İMS), aşikar bir zedelenme yada enflamasyon (yangı)  olmaksızın ortaya çıkan kronik kas- iskelet sistemi sorunlarının teşhis ve tedavisini içeren entegre bir ağrı tedavi sistemidir.

Kuru İğne Tedavisinde  iyi bir muayene, röntgen, ileri görüntüleme yöntemleri birlikte kullanılmaktadır. Ancak kronik ağrılarda bu görüntülerden çok hastanın hikayesi ve muayene önemlidir.     DEVAMI

 

PROLOTERAPİ 

Proloterapi bel uygulaması
Proloterapi bel uygulaması

Proloterapi ile tedavi; 1930′lu yıllardan beri A.B.D’de uygulanmakta olan bir yöntem olup cerrahiye alternatif bir tedavi şeklidir. Diğer klasik ağrı tedavi yöntemlerinin çoğu sadece hastalığın nedenini baskılarken, Proloterapi kronik ağrıları ve  nedenini tedavi eder.

Proloterapi, vücudun tamir sistemini uyararak ağrılı, zayıf ve işlevini kaybetmiş bölgenin tekrar eski haline dönmesini sağlayan doğal bir tekniktir.

Proloterapi vücudun herhangi bir yerindeki yırtılmış ya da hasar görmüş bağ dokuları ve eklem ağrıları, bel fıtığı, diz burkulması, diz çapraz bağ yaralanması, boyundan kaynaklanan baş ağrısı,boyun,sırt ve bel ağrısı, kaburga kırıkları ağrısı, eklemler veya omurga cerrahisi sonrasında devam eden ağrılar, omuz ağrıları ve tendon zedelenmeleri gibi hastalıkların tedavisi için ülkemizde de halen uygulanmakta olan enjeksiyonlu bir tedavi yöntemidir.

Proloterapi; cerrahisi yapılamayan kronik ağrı için uygulanan bir methoddur. Proloterapi tekniğinin ameliyatsız ağrı tedavisinde günümüzde en sık kullanılan ve en etkili yöntemlerden birisi olduğu belirtilmektedir.   DEVAMI

 II. BELFITIĞI TEDAVİSİ İÇİN CERRAHİ YÖNTEM:

BEL FITIĞI AMELİYATI

1- Standart diskektomi

2- Mikrodiskektomi

3- Endoskopik diskektomi

4- Laser diskektomi

5- Nukleoplasti

Share