Tıp dilinde spondylolisthesis (Spondilolistezis) terimi ile ifade edilen bel kayması;omurga kemiklerinin birbirleri üzerinde öne ya da arkaya doğru kaymış olmasıdır.
Omurga kemiklerinin birbirleri üzerinde düzgün bir şekilde dizilmelerini, kemikler arasında bulunan eklemler ve bağlar sağlarlar. İnsanların yaklaşık % 5’inde bel bölgesinin alt kısmındaki omurların üst ve alt eklemlerini birleştiren kemik kısmında (faset eklemler) gelişimsel bir kırık olabilir. Bu kırıklar “spondilolizis” olarak adlandırılır. Bu bölgenin çok hareketli olması nedeniyle oluşan kırıklar çoğu zaman iyileşmeyebilir. Ancak bu kırıklar genelde adolesan çağda ağrıya neden olurken erişkin çağlarda ciddi sorun yaratmayabilirler. Bazı hastalarda ise kırık nedeniyle üstteki omurlar alttaki omurgaya göre öne doğru kayabilirler,bu tablo da bel kayması (spondilolistezis) dır. Bel kayması olması durumunda omurga kanalı içinden geçen omurilik ve sinirler gerilebilir, sıkışıp baskı altında kalabilirler. Gerilme, sıkışma ve tahrişe bağlı olarak, bel fıtığı belirtilerini taklit edecek bir biçimde bel ağrısı, kalça ve bacaklarda ağrı, uyuşma ve karıncalanma görülebilir.
Çok seyrek olarak da hastanın idrar ve dışkı yapma fonksiyonları bel kaymasına bağlı sinir sıkışmaları nedeni ile etkilenebilir.
Bel kayması omurlar arasındaki eklemlerin; doğuştan hastalıklı olması, eski bir kaza ya da çarpma nedeniyle hasara uğraması, zorlanmaya bağlı gelişen stres kırığı denilen eklem kırıkları, eklem iltihabı ya da romatizması, gibi bir çok nedene bağlı olabilir. Bel kayması, spor yapmaya başlayan çocuk ya da gençlerde, jimnastik, ağırlık kaldırmak gibi bazı sportif aktiviteler sırasında, belin çok fazla zorlanmasına bağlı olarak omurga kemikleri arasındaki eklemlerde fark edilmeden gelişen küçük kırıklara (stres kırıkları) bağlı olarak da gelişebilir. Stres kırığı olsun olmasın, eklemlerin ve bağların yıpranmasına bağlı olarak yaşlı kişilerde de bel kayması gelişebilir.
Bel Kayması Belirtileri Nelerdir?