BEL AĞRISI NEDENLERİ NELER OLABİLİR?

Bel ağrısı bir aktivite ya da travma sonrası başlayabileceği gibi belirgin bir sebebi olmaksızın da ortaya çıkabilir. Yapılan araştırmalar insanların %80’inin hayatları boyunca en az bir kez Bel ağrısıbel ağrısı yaşadıklarını ortaya koymuştur. Hareketsiz iş ve yaşam düzeni olanlar, ağır kaldırma, yanlış eğilme hareketlerini yapanlar, uzun süre araç kullananlar(Şoförler), aşırı kilolular, sigara ve alkol tüketenler, duruş bozukluğu olanlar, zayıf bel ve karın kasları olanlar, hamileliğin son aylarında olanlar, yüksek riskli sporlarla uğraşanlar (halter vb) ile ruhsal ve duygusal gerginlik yaşayanlar bel ağrısı açısından riskli grupta yer alırlar.

Beli ağrıyan insanların aklına nedense hemen bel fıtığı ihtimali gelmektedir.Veya toplumda bel ağrısı şikayetinden bahseden bir insana hemen bel fıtığı hastalığı yakıştırılabiliyor. Oysa ki; bel ağrısı çok çeşitli nedenden kaynaklanabilir. Her bel ağrısı çeken kişi bel fıtığı değildir. İlk bakışta bel ağrısı basit bir şey gibi görünebilir ve maalesef toplumda bu konuda insanlar uzman kesilir.Esasen bel ağrıları Bel ağrılarıson derece karmaşıktır. Bel ağrısı sebebini bilmek öyle çok basit değildir. Bazı durumlarda bel ağrsı çeken hastaya yapılmadık test kalmaz,hasta bir doktordan diğerine gider,ancak bel ağrısının sebebi bulunamamış olabilir. Bel ağrılarının en sık görülen sebepleri omurga ve çevresindeki kemikler, eklemler, kaslar, bağlar ve sinir yapılarından oluşan kas-iskelet sistemi ağrılarıdır. 

En sık görülen bel ağrıları mekanik olan ağrılardır.Mekanik bel ağrıları; genellikle bel bölgesi kasları, kas lifleri ve eklem bağlarının aşırı zorlanması ya da sinirsel gerginlikler nedeniyle gelişir. Mekanik tip bel ağrısı; dinlenmeyle azalır, aktiviteyle artar.Bu tip bel ağrısı genellikle bedenin fazla kullanılması, hasar alma ve şeklinin bozulması nedeniyle oluşan ağrıdır.

Mekanik tip bel ağrılarına oranla daha az görülen sebepler ise; mekanik olmayan inflamatuar ağrılardır ki bunlar iltihaplı romatizma durumlarında görülebilir. Ülkemizde nispeten sık görülen tüberküloz, brusella gibi hastalıkların yine kas-iskelet sistemini tutmasıyla, özellikle omurgayı tutmasıyla görülebilir. Bunların dışında bazı ciddi hastalıkların kemiklere yayılımı ve kemiğin kendisine ait, kas ve iskelet sisteminin kendisine ait bazı nadir hastalıklar da bel ağrısının birer sebebi olabilir. Ayrıca; karın içi organlardan kaynaklanan bir kısım sorunlar da  daha az görülmekle birlikte yansıyan ağrı şeklinde bel ağrısı yapabilir ve mekanik sebeplerle karıştırılabilir.

Mekanik kökenli bel ağrıları dabel fıtığı ve diğer sebepler şeklinde ayrılır. Bel Fıtığı Tedavisi Ameliyatsız Diğer sebepleri; kemik erimesi, eklemlerde kilitlenme,   kas spazmı (kas kasılması),kireçlenme vb daha sıklıkla bel ağrısının nedenidir.

Bel fıtığı ise diğer sebeblerle kıyaslandığında bel ağrılarının daha küçük bir bölümünün sebebidir ve daha çok bacağa yayılan bir bel ağrısıdır. Çünkü belden çıkan sinirler bacağımıza giderler ve bel fıtığı genellikle bu sinirleri omurların arasındaki diskler aracılığıyla sıkıştıran bir hastalıktır.

Araştırmalar bel ve bacak ağrılarının bir bölümünün de bel fıtığından değil faset eklemlerden ve sakroiliak eklemlerden kaynaklandığını göstermektedir.

Günümüzde bel bölgesini ayrıntılı olarak görüntüleyebilen bilgisayarlı tomografi (BT) ya da manyetik rezonans (MR) gibi inceleme yöntemleri bulunmasına karşın, bel ağrısı olan hastaların büyük çoğunluğunda erken dönemde bu tetkikleri istemenin bir faydası olmamakta, hatta yanıltıcı sonuçlar alınabilmektedir. Hiç bel ağrısı olmayan sağlıklı insanların yarıya yakınında MR ile bel fıtığı şeklinde bozuklukların saptanabileceği ama bunların hiçbir şikayete sebep olmayabileceği bilinmektedir.

Share
Gönderiyi Paylaş

İlgili Gönderiler

Stres ve Sırt Ağrısı

Stres ve Sırt Ağrısı

Stresle sırt ağrısı arasında güçlü bir ilişki bulunmaktadır. Stres, vücudumuzda stres hormonlarının salgılanmasına yol açar. Bu hormonlar ağrı eşiğini düşürür

Devamını Oku